Gratis schrijftools – dit zijn mijn 6 favorieten

Claro Communications - Tools voor gratis taaladvies

Zelfs de grootste taalfanaat twijfelt soms over de schrijfwijze van een woord. Het Nederlands is dan ook één van de meest ingewikkelde talen ter wereld. Gelukkig zijn er heel wat gratis schrijftools en naslagwerken die je mag gebruiken. Dit zijn mijn favorieten.

Inhoudstafel

1. Hoe schrijf ik dit woord?- Woordenlijst van de Nederlandse Taal

Woordenlijst van de Nederlandse Taal

De woordenlijst van de Nederlandse Taal is de opvolger van het Groene Boekje.
Je vindt er alle woorden en hun correcte schrijfwijze, (maar geen inhoudelijke verklaring).

Wat kun je erin opzoeken?
Bijvoorbeeld: “Schrijf ik koffieautomaat of koffie-automaat?”

2. Waarom schrijven we dat zo? - de Leidraad

Gratis schrijftools - De Leidraad van de Nederlandse Taal

In de Leidraad van de Nederlandse Taal vind je de spellingregels die verklaren waarom we een woord op een bepaalde manier schrijven.

Wat kun je erin opzoeken?
Bijvoorbeeld: We schrijven koffieautomaat aan elkaar omdat er zich geen klinkerbotsing voordoet. Je kunt het woord “koffieautomaat” lezen zonder dat er verwarring is over de betekenis of de uitspraak.

3. Wat betekent dit woord? - Van Dale

Gratis schrijftools - Van Dale Woordenboek

Van Dale is de ideale website om de betekenis van een woord op te zoeken. Tegenwoordig moet je er helaas heel wat reclameboodschappen bijnemen. Wil je het naslagwerk consulteren zonder reclame? Dan moet je een betalend abonnement nemen – of de papieren versie gebruiken.

Wat kun je erin opzoeken?
Bijvoorbeeld:  “We hebben je kandidatuur niet weerhouden. Wat betekent dat nu eigenlijk? Heb ik de job of niet?”

4. Een taalvraag? - de Taaltelefoon

Team Taaladvies

De Taaltelefoon is de taaladviesdienst van de Vlaamse overheid. Tegenwoordig noemen ze zichzelf Team Taaladvies. Dat is wat verwarrend omwille van de gelijknamige dienst van de Nederlandse Taalunie.

Hoe dan ook, je vindt er uitgebreid advies over alles wat met taal te maken heeft. Staat het antwoord niet op de website? Dan mag je het team altijd bellen of mailen. Je krijgt altijd een persoonlijk antwoord. 


Bijvoorbeeld: Een spatie voor een vraagteken: ja of nee?

5. Je tekst laten nalezen? - de Schrijfassistent

Gratis schrijftools - Schrijfassistent

De schrijfassistent is een tekstchecker die De Standaard en VRT hebben gemaakt voor hun journalisten, maar jij mag deze schrijftool ook gratis gebruiken.

Dit is hoe het werkt: je plakt je tekst in het controlevak en klikt onderaan op datgene dat je wil laten nakijken: spelling, stijl, uitspraak, enzovoort.  De tool markeert mogelijke fouten en geeft je beknopt taaladvies.

 

6. Hoe zeg ik dit anders? - Synoniemen.net

Synoniemen net 5 Gratis tools om beter te schrijven Claro Communications

Je kent het wel: je leest een tekst na en beseft dat je vijf keer het woord ‘mooi’ hebt gebruikt. Waar vind je een ander woord met dezelfde betekenis?  Op Synoniemen.net dus. 
Extra leuk is de grafische weergave die alle synoniemen met elkaar verbindt in een groot visueel spinnenweb. 

PS het nadeel van gratis schrijftools

Opgelet: deze schrijftools controleren de correctheid van je tekst – dus niet de duidelijkheid, overtuigingskracht of persoonlijkheid. Met andere woorden: een juiste tekst is daarom nog geen goede tekst. Dient de tekst om klanten te overtuigen? Maakt hij deel uit van je marketing? Of ben je aan het werken aan je SEO-strategie? Dan is een copywriter nog altijd de beste keuze.  Maar voor dagdagelijkse communicatie en het wegnemen van schrijfstress kun je deze tools met een gerust hart gebruiken.

Conclusie: stress is niet nodig

Meme over tussen n schrijfwijze

Laat onzekerheid je dus niet tegenhouden bij het schrijven van je teksten. Er zijn gratis schrijftools genoeg om je gemoedsrust te geven voor je op ‘publiceren’ of ‘verzenden’ klikt. En wil je het schrijfwerk liever uit handen laten nemen? Dan kun je nog altijd een copywriter inschakelen. Stuur me een mailtje en ik bezorg je een offerte.

Foto van Over mij
Over mij

Claro Communications, dat ben ik: Kathy Salden. Ik werk als freelance copywriter voor ondernemers die een extra pen kunnen gebruiken. Overtuigende teksten nodig voor je website of blog? Ik bezorg je graag een offerte.

Stuur me een bericht